Tedricka/ kombucha

Tedricka/ kombucha

Nu har jag fått kläm på det som förr kallades tedricka och nu kombucha. Fermenterat te.

Kombucha är levande jästsvampar och bakterier som man håller vid liv genom att mata med kolhydrater(socker). Dessa käkar sockret och skapar koldioxid som sedan blir kolsyra. En historisk självklarhet. Men förträngt hos många. Brukar anses vara en bra nybörjar-grej när en vill bli kompis med att fermentera. Den är syrlig, bubblig och sjukt god kall. Bra sug-släckare ist för läsk. Och inte lika stor besvikelse som alkoholfri öl.

Här kommer steg för steg:

Det är alltså en on-going forever brygd som du matar. Du behöver dock bara engagera dig ca 20min/20nde dag för att hålla igång den. Så här ser den ut dag 20 när den är klar för att drickas.

1. Plocka bort sövlet och lägg i en bötta. Släm-klumpen (döda jästsvampar och bakterier) som bildas på ytan jobbar i lager. Spara det lagret som ser nyast ut. Kompostera resten. Spara ca 10% av vätskan.

Ställ böttan åt sidan för nu. Vi återkommer till sövlet senare.

2. Sila drycken för att få bort lite av slämmet som blir.

3. Välj valfri metod för att tappa upp på plaska. Välj plastflaskor eller flaskor med snäpplock iom att kolsyra bildas och vill ut.

4. Förvara kallt och drick.

Tillbaka till sövlet som sparades.

5. Skölj ur burken som drycken skapades i och häll tillbaka sövlet i den.

Nu är det dags att mata med nytt sötat te. Här kommer receptet för 2L:

Välj ett svart ekologiskt te utan smak(utan frukt eller olja). Dessa teer har funkat för mig.

6. Brygg ett sötat te enligt receptet. Låt dra i 15 min.

Efter 15 min så häller du på det kalla vattnet enligt receptet. Varför? Jo: Viktigt att teet blir svalt. Max 30 grader. Annars kan kulturen(sövlet) dö.

7. Fyll burken med sövlet i med det nya söta teet genom en sil för att få bort teblad/påsar.

8. Ställ i rumstemp utan direkt solljus med tyg+snodd i ca 20 dagar. Repeat.

Ses vi ibland? Fråga mig om du vill ha en egen start-kultur så får du en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *