Att baka bröd utan rinnande vatten eller ugn på hälften av energin med 3 ark hushållspapper
Man vet att det blir riktigt bra när det kommer ett sådant otroligt smalt ämne. (Vill du förkovra dig i smala ämnen så rekommenderar jag att prenumerera på den fysiska tidningen Åter. Vilket är alternativ.nu s tidning; skrivet av och för medlemmar. Och ett av de forum som finns kvar på självaste ur-nätet.)
Snabb bakgrund för begriplighet: Senaste åren har vi bott i husvagn runt om i Sverige, (vi=jag, mitt ligg och senaste 2,5 åren även hund) för tillfället bor vi i en 15 kvm friggebod i Västerbotten som vi byggt på familjs ägor. Vi har eldosa indraget, begränsat med isolering, kissar utomhus var som helst, inget avlopp och vatten i dunk.
Just nu: I 3 månader, jan-feb-mars, i år hyr vi för första gången gemensamt ett bekvämt hus i samma by som vi bor i. Vi lägger ner ca 5 månader av min lön på hyran. Jag önskar att jag skulle kunna vara helt kompromiss-lös, men det är omöjligt att leva ihop med en sån har jag hört och jag vill kunna bli sam-levd. Så… När jag ändå har denna chans till att få alla mina bekvämligheter serverade genom en lucka i dörren så fokuserar jag på min nästa muck. Som någon sorts periodisk eskapism gör jag mig nu redo för framtida rörelse.
För att kunna leva utan att 25% städtants-pengarna rinner som sand mellan fingrarna så måste jag lära mig att leva likt en utdragen campingsemester (och få vara frisk och inte skaffa egna barn då). Tillexempel som att leva med vatten i dunk; iom att man då inte behöver ett modernt avloppssystem. Eller som att göra vardag utan ugn; iom att man då inte behöver ha sånt 3-fas uttag. (Kallas nog low-tech lösningar på människospråk). Är jag öppen inför dessa punkter så breddas möjligheterna till att bo billigt till näst intill det oändliga. Därför ägnar jag tiden i det bekväma hyrda huset till att träna in nya skills i ämnet.
Tillbaka till att baka bröd utan rinnande vatten eller ugn på hälften av energin med 3 ark hushållspapper.
Att laga mat från råa-varor kan kosta färre pengar och ger ofta mer näring, men kräver tid. Vilket vi inte har iom att vi behöver lönejobba för att kunna existera. Det är en svår ekvation att få ihop. Därför är jag inte intresserad av tidskrävande romantiserat tillrättalagd matlagning med obegränsade möjligheter, utan av faktisk radikal punk-mat begränsat av det mesta.
Mat behöver inte ge mig annat än kraft, den behöver inte vara spännande eller omväxlade, platsen och årstiderna bestämmer vad jag bör äta och mat behöver inte smaka gott. (Lite som en dejt typ. En kompis.)
Vi äter alltså samma mat varje dag med få undantag och utan recept. Det kanske låter tråkigt om man ännu inte på riktigt funderat kring varför vi kan äta samma frukost varje dag men inte samma middag. Ibland är man spyless men det är okej, då kan man hoppa över att äta. Det är inget fel med tråkigt och det finns obeskrivbar kärlek i att nöja sig, avstå och att slippa sträva efter mer.
För att baka radikalt punk-vetebröd begränsat av det mesta behöver du:

Det värsta med att baka är all disk och kladd som blir. Stora kladdiga bunkar, formar, händer, slevar och bänkar är onajs och kan ta kraften ur ens bak-ambitioner även med rinnande varmvatten och diskmaskin. Så håll i hatten.
(Airfryern fick jag från jobbet förra julen iom den där skattefria bonusen som ska stärka arbetsmoralen och lojaliteten till lönejobbet ni vet. Och den har visat sig kunna ersätta en 3-fas ugn. Airfryern använder ca hälften av energin för att göra samma mängd bröd som en vanlig ugn.)

Det här jäst-vetemjöls-brödet har visat sig blir mitt nuvarande vardagsbröd. Det tar väldigt lite tid och disk. Brödbak görs så himla svårt och mystiskt, det ska knådas tok-avancerat och hållas på med diverse verktyg. Att baka bröd är väldigt mkt enklare än man tror och handlar mer om hand-teknik och att ge tid än verktyg och avancerat arbete. (sexigt)




På morgonen så her du alltså vatten, jäst och salt i en bunke. Blandar om med en bordskniv tills jästen löst sig. Tillsätter sedan mjöl och rör om med bordskniven, skrapa kletet så gott det går från bunkens sidor till en boll i mitten. Inga kladdiga fingrar inblandade. Tar ca 2min. Torka av bordskniven och lägg undan. Ställ smeten under bakduk i 5-8h. Åk till ett brödjobb eller lägg pussel.


När du har tid på em så skrapar du ut smeten med fingertopparna på en rikligt mjölad bricka. (Inte så himla noga med tiden, det behöver iaf gå mer än 3h och inte längre än 10h, snabbare ju varmare degen har det. Kommer du hem och har glömt bort hela skiten helt och är alldeles för mörbultad för att idas hålla på så kan du ställa den i kylen över natten och sedan baka på morgonen) Smeten ska ha jäst minst dubbla sin stl (om inte så har du gammal jäst. Torrjäst håller sig dock betydligt mycket längre än bästföredatumet vågar medge) Degen ska vara kletig som tusan. Detta med bricka är revolutionerande för mig. Inga kletiga halvskitiga bänkskivor. Viktigt att brickan har en glatt plastig yta och utan knussel så den är lätt att torka av.




Nu startar spänningen. Här kommer hand-tekniken in. Du behöver lära dig att dela detta kletiga monster i 4 delar utan att bli helt genom-kletad, och utan att knåda in mer mjöl i degen. Med mkt mjöl på brickan så kan du nu vika degen på hälften – sedan ”knippsa” av den mellan tummen och pekfingret till 4 delar. Det ska alltså inte knådas ens lite och inte tillsättas mer mjöl. Ju kletigare deg du lyckas åstadkomma och hantera – desto saftigare bröd.


Lägg degdelarna i Airfryerns behållare och låt vila ca 15 min under duk. Bakplåtspapperet kan du återanvända jättemånga gånger, så gör det. Nu till själva mardrömsfajten när man gör tillvaron med vatten i dunk – efterspelet och hanterandet av kletiga fingrar, bunke och bricka.

Hemligheten är att inte använda vatten, utan mjöl ist. Och att göra det NU och inte sen. Du rengör händerna genom att gnugga dem med mjöl. Och absolut inte över diskhon, utan i komposten ska det.


Med brickan gäller samma sak, du gnuggar med mjölet på kletiga fläckar och sedan häller du skruffset i komposten. 1 ark blött hushållspapper går sedan åt till att torka brickan helt ren.

Till den kletiga bunken använder du 1 ark tort hushållspapper till att torka bort de värsta. Sedan 1 ark blött papper till att torka rent. Släng papper i komposten. Disk: klart. Vatten använt: knappt 1/2 dl.


Nu har degklumparna vilat klart och alla spår efter klet omhändertaget. Grädda i Airfryer 15 min 200grader. Vänd. Grädda 5 min 200grader. (Ugn: 200grader 20 min) Blir saftiga baguetter med mycket håligheter. Går undan.
Ett halmstrå? GREPPA DET!