Browsed by
Månad: juni 2024

Ett förråd skall byggas. Del 1

Ett förråd skall byggas. Del 1

Vi har beslutat oss för att nyansluta elen till fastigheten. Dels för att kunna vara där under vintern. Men ffa för att kunna bygga vårat hus på hjul på platsen.

Om ett hus har stått frånkopplat från el i mer än 10 år så återansluts inte huset utan en så kallad nyanslutning gäller. Detta är som att ansluta vilken ny tomt som helst och går på minst 50 000kr. Behöver el-distributions bolaget (Vattenfall) gräva längre än 200 m så blir det ännu dyrare. Vi tänker så här: Att hyra en plats i väldigt många år att bygga huset på hjul på skulle fort komma upp i den summan. Så beslutet fattades tillslut. Det blir el.

Låt mig flascha med mina nya skills ang. att ansluta el till en fastighet: En nyanslutning börjar med att du hör av dig till en elektriker. Elektrikern skickar in en föranmälan om ärendet tillsammans med en karta över vars mätarskåpet ska sitta, en såkallad situationsplan, som du kan rita själv. Vattenfall skickar en offert till dig. Du godkänner offerten. Elektrikern får en lista med regler att följa från vattenfall. Ett elskåp med kabelrör ut till tomtgränsen monteras på tomten av elektrikern. Du och elektrikern kommer överens om hur/när detta sker. När detta är gjort så skickar sedan Elektrikern in en färdiganmälan till vattenfall. Vattenfall gräver kabel fram till tomten och kopplar in ett mätarskåp i elskåpet. Du beställer ett abonnemang. Du har el. Ibland.

Som framgått i tidigare inlägg så är huset obeboeligt. Så vi vill inte koppla in elen där. Huset är dock den enda byggnaden på tomten vilket betyder att vi behöver bygga en permanent byggnad som elskåpet istället kan monteras på. Vi planerar att även kunna anlägga hela elcentralen där, med proppar och uttag, så vi kan dra förlängningskabel därifrån till husvagnen och köra cirkelsågar på gården och annat väsentligt som behövs för att bygga ett hus. Så till överskriften: Ett förråd skall byggas. Snabbt. Och helst så billigt som möjligt och så permanent och robust vi förmår. Vi tänker… träd.

Midsommarveckan juni 2024 fick vi en lucka och iväg for vi.

Vi började det hela med att flytta husvagnen in till en glänta och bygga ett ”hemfridsområde” som vi kommer att trivas i. Med grillgrop, presenningstak och sittmöjligheter. Viktigt.

Midsommaraftonen och div födelsedag skulle också firas den veckan. Vänner skulle komma och mat skulle ätas. Så jag fixade ett kylskåp i all hast. Jag är otroligt svag för att gräva gropar, att starta veckan med en grävd grop är svårslaget.

Jag valde en skuggig lite nedsänkt plats. Tillskillnad från våran sandiga tallmo så fanns där lera. Jag grävde ner en kylbox. Hittade en soppåse gammal isolering och en korg att täcka hålet med. Utomhus 17 grader c.

Några timmar senare. Stadiga 7,5 grader c höll kylgropen hela veckan, mitt i sommaren. Trots 20 grader under dagarna och närmare 10 grader nattetid. Detta var en otroligt lyckad grop.

Till förrådet så tänker vi träd (vi har några riktigt fina vindfällen av tall på gården) och återbruk av sånt som vi har, panel från en väns lada, 2″4″, sten, syll, plåt. Jag har gjort en ritning. 2x7m. Här kommer den.

Baktill, mot tomtgräns, kan elskåpet monteras och ett rum kan skapas för el-centralen på andra sidan väggen.

Vi bestämde oss för en plats mellan infarten och björken.

Vi började med att ta bort små-träd på platsen. Hela gården var täckt med dessa 20 år gamla tallar när vi köpte den för 1 år sedan. Många rötter behöver dras upp för att ens ta sig in på gården. Det bästa är att lämna 50cm av stammen, lägga i lågväxeln och sedan dra upp roten med bilen.

Efter svettiga arbetsdagar dränkta med myggmedel behöver man kamma och tvaga sig.

Vi har tur som har tallmo och sandbacke där förrådet skall byggas. Väl dränerat. Vi tänker göra en enkel grund. ”Villa-stenar”, trädgårdsplattor, syll. Lite olja, lite tjära. Men först gräva bort toppjorden. Med spade och till priset av ryggsmärtor. ”Människokraft är förnyelsebar” påminner jag oss om. Toppjorden sparade vi i hög nr 269 för att fylla odlingsbäddar med senare i livet. Stubbarna torkar vi och använder som ved.

Tyvärr var det dags att åka och lönejobba i människobyn en vecka lagom till grävandet var klart. Nästa sväng blir första veckan i juli 2024. 6 dagar förrådsbygge i regn har vi skramlat ihop.

”Nybyggarna på Örelund”

”Nybyggarna på Örelund”

Så. Juli 2023 köpte vi ett övergivet 30-tals hus på en stor skogstomt (6200kvm) i Västerbottens mitt för 40 000kr på Blocket.se. Vi hade turen att bli vald av säljaren och fick köpa för det sagda priset utan budgivning bara några dagar efter att vi tagit kontakt. Personen sålde till förmån för en gammal släkting, en tant som bott i huset tillsammans med sin syster. När systern dog så lämnade tanten huset. Huset har sedan stått tomt i 20 år. Vattenledningar har frusit sönder och gården var helt igenvuxen när vi åkte för att titta på den. Vi köpte utan att ha sett huset invändigt. Detta är vårat första egna ställe, som vi varken hyr eller lånar pengar för, utöver husvagnen. ~Kabe Smaragd Grand Deluxe~. Övertygade om att vi aldrig igen skulle få möjlighet att komma över en plätt att köpa lånebefriat.

2 veckor efter att kontraktet skrivits på så dog den gamla tanten. Ingen vet egentligen nånting om huset/tomten. Så det är en resa att räkna ut vars brunnen finns, hur elen kopplas på, servitut, tomtgränser, historier och liknande.

Huset lider av mkt aktiv äkta hussvamp (Serpula lacrymans; den gråtande krypande). Iom att vatten in har frusit sönder så står det och läker in i källaren under varmare perioder och stora hål finns i tegelpannorna så stora delar av huset har ätits upp. I höstas anordnade vi den stora presenningsdagen och en 10×12 m stor presenning kavlades ut på taket med hjälp av våra sjukt modiga vänner. Allt för att stoppa iaf ETT inflöde av fukt och förhoppningsvis hejda förfallet aningen.

”Den stora presenningsdagen”

Huset är tyvärr utom räddning. Men vi har varken råd eller önskan att låta riva det. Att leja för en rivning går på mellan 100 000kr-300 000kr. Huset är dessutom fullt med asbest så + på den summan för yrkesmässig rivning av det. Dessutom återvinns i princip inget material från gamla hus. Vi vill riva huset själva, jättelångsamt, och återanvända och sortera så mycket vi kan av dess bös. Detta projekt har vi givit många, många år. Och, så länge huset faktiskt står där det står och är reggat som ”småhus” på fasigheten så får vi bygga komplementbyggnader på tomten. Inte illa tänker vi.

Under hösten 2023 så gick det många timmar åt att röja oss fram till huset, skicka in prover på svamp/asbest-material, flytta hit husvagnarna och ta reda på våra möjligheter till att koppla el till tomten. Mer om det i kommande uppdatering.